Блог

5те клучни пораки на документарниот филм „Социјална дилема“

Блог - Oct 16, 2020

До неодамна, поимот „социјална дилема“ им беше познат само на психолозите и социолозите, како и на други луѓе кои се заинтересирани за оваа област и разните социјални појави. Пред неколку месеци, првото здружение на овој термин беше документарецот на Netflix за моќта на социјалните медиуми и хајпот што го предизвика.

Некои ќе речат дека филмот е застрашувачки, дека им ги отворил очите, дека доживеале откритие. Други тврдат дека сето ова е вистина, но дека не е ништо ново, дека веќе знаевме сè, иако одбиваме да признаеме или едноставно, не размислувавме за тоа на тој начин. Во моментов не е тема на која страна сте. Филмот ги постави работите таму каде што припаѓаат и испрати повеќе од јасна порака преку петте клучни пораки: Социјалните мрежи се најмоќниот медиум и комуникацискиот канал на денешницата, и затоа треба да се биде многу внимателен со нив. Како ќе ги користите зависи од вас.

На што не учи овој документарец? 

Snapchat dysmorphia – огромен број тинејџери страдаат од овој синдром, бидејќи поради совршениот изглед што им го овозможуваат филтрите за време на фотосесијата и по обработката на фотографиите што ги објавуваат на мрежите, сфаќаат дека во реалниот живот не изгледаат ни приближно до тоа. Тогаш се појавува проблемот и тогаш  сакаат да направат пластична операција за да изгледаат „совршено“. Терминот за прв пат е воспоставен во 2018 година, а во ретки, но потешки случаи, на децата им треба стручна медицинска помош.
Да научиме: Пробајте да го ограничите времето поминато на социјалните мрежи и воспоставете контрола на децата; објаснете им дека мрежите се едно, а реалниот живот е сосема друго.

Pizzagate – Во декември 2016 година, во американската пицерија Комет Пинг Понг се случија пукотници, по што беше уапсен 28-годишен американец. За време на претходните избори во САД, споменатата пицерија стана предмет на теорија на заговор за управување со педофилски ланец во кој учествувале важни политички фигури од Демократската партија, по што уапсениот млад човек од Северна Каролина сакал самостојно да го испита „случајот“. Од ова се развија најбизарните теории на заговор, а јавноста не молчеше сè додека не отиде предалеку. Клучна улога во ова имаа социјалните мрежи, што е детално објаснето во филмот.
Да научиме: социјалните мрежи можат да бидат место за средби и проблеми од светски ранг, а оваа афера е само една во морето од оние што потекнуваат од социјалните мрежи кои навистина го потресоа светот.

Лажни вести (fake news) – се шират шест пати побрзо на социјалните мрежи отколку во реалниот свет. Неодамна се зборуваше за тоа како голем број на видеа поврзани со Короната беа споделени 20 милиони пати на Фејсбук во периодот на lockdown. Неверојатно е колку е лесно да се направи тој „клик“ или “share”, а малкумина размислуваат за релевантноста на содржината што ја споделуваат понатаму и за последиците што можат да ги предизвикаат лажните информации.
Да научиме: живееме во ера на безброј дезинформации и мора да бидеме мудри и внимателни.

Positive internet reinforcement – досега овој термин се поврзуваше со професионалната терминологија како „позитивно засилување“, но во документарецот беше вметан и зборот интернет, сакајќи да го објаснат фактот дека доколку имаме позитивни искуства со интернетот и социјалните мрежи, сакаме повеќе од тие искуства и сакаме повеќе да ги користиме социјалните мрежи.
Да научиме: Треба да бидеме внимателни и да не претеруваме.

Алгоритам– секоја мрежа има свој алгоритам, начин на функционирање и однесување пред корисникот. Најголемата заблуда што ја руши овој документарец е дека мрежите ни ја даваат „содржината што ја сакаме“. Алгоритмот работи според системот „зајачка дупка“ – копање, барање нешто најслично на она што му се допаѓа на корисникот, но повторно доволно различно за да му понуди нешто ново и поразлично. Тоа е главниот извор на приход за деловните субјекти и компаниите, а корисниците се само пиони кои ги следат посакуваните и очекуваните модели на однесување.
Да научиме: Не прифаќајте сè што е понудено, изберете ја содржината што сакате да ја гледате.

За крај, имајте на ум дека “like“како опција е создадена со идеја за ширење на позитивни чувства, да им се покаже на корисниците што сакаат и да и овозможи на личноста што ја споделила содржината да се чувствува пријатно. Но, денес тоа е бизнис. И реалниот живот не е „like“. Бидете внимателни на социјалните мрежи и живејте го животот во потполност – Интернетот нема да избега никаде.

Автор

Јелена Џодан

Corporate Image Officer (Represent System)

Да работиме заедно!

Секогаш имаме добра приказна да раскажеме, а следната може да биде Ваша.