Блог

Бора Миљановиќ за Klix.ba: Никој повеќе не може да ги измами потрошувачите

BoriseLave - Apr 04, 2019

После многу години, Represent Sysтем  ја носи Лондонската школа за односи со јавноста на нашиот пазар.

Додека новата генерација студенти чекаат за упис, основачот и директорот на Represent System, Борислав Миљановиќ, зборува за содржината и дигиталниот маркетинг во нашиот регион за Klix.ba.

Оваа групација се состои од ПР агенциите во Белград, Подгорица, Скопје и Бања Лука, а од октомври 2018 година во Сараево.

Минатата година Represent Communications ја освои титулата најдобра агенција за односи со јавноста во Србија. Миљановиќ ни кажува како целиот негов тим ја заслужува оваа титула, поради нивната посветена работа.

“ Сите години искуство ми научија едно нешто – можеш да имаш сè, да размислуваш, да инвестираш, но ако немаш вистински луѓе, ништо нема да постигнете. Минатата година ја завршивме како една од најдобрите години во историјата represent Communications. Покрај титулата за најдобра ПР агенција, добивме и нови клиенти како што се Апатинска пиварница, Schneider Electric, VIP, Asseco, Wizz Air, одговорни за нивните комуникации, успешно поминавме на pitch-евите, направивме телевизиско шоу, отворивме канцеларија во Сараево, добивме награда “100 најдобри микро-претпријатија” во Црна Гора, а канцеларијата во Скопје порасна и забележа профит на крајот на годината. 

Покрај тоа, го лансиравме нашиот нов производ Element, кој го развивме две години и е софтвер кој го мери онлајн однесувањето, нашиот бизнис портал Bizlife стана еден од најчитаните во земјата. Зад сите овие предизвици стои тим од достојни, посветени и креативни луѓе. На крајот од минатата година, дел од мојот тим доби можност самостојно да управува со моите најголеми бизниси и ова е најдобриот одговор на прашањето за тоа како станавме најдобра ПР агенција во Србија – ни кажа реномиран српски експерт за комуникации.

Континуирана едукација

Успешната пракса бара редовна обука во областа на новите комуникациски технологии денес, се согласува Миљановиќ. Како што ни објасни, тој и неговиот тим направија протокол за размена на литература, интересни истражувања, webinar и други материјали, и почнувајќи оваа година со институционализирано внатрешно образование.

“На ниво на системот, имаме и сектор за образование, кој развива школи, курсеви за обука и конференции, стремејќи се сеповеќе да ги следиме новите трендови. Се трудиме да патуваме повеќе и да разменуваме искуства. Оваа година планирам да го посетивме седиштето на Weber Shandwick во Лондон и да присуствуваме на најголемата конференција за содржината во Охајо, САД. Моите соработници, исто така, планираат да патуваат во Букурешт, Лисабон и Берлин, во потрага по европски и глобални експерти. Секогаш го поддржувам тоа, а јас всушност и ги задолжив да најдат и да присуствуваат на вакви настани како дел од својата лична едукација”, вели Миљановиќ, кој внимателно го следи работењето на агенциите за односи со јавноста во развиените земји.

Represent System наскоро ќе ја лансира својата нова веб страница на ниво на целиот систем, а ќе биде на ниво на светските дигитални агенции. Според Миљанович, до сега проучите стотина сајтови и станале фанови на она што работат агенциите: Contently, Hello Monday, Twentysix, Crafted te Huemor.

Српскиот комуникациски експерт истакнува дека е горд на враќањето на Лондонската школа за односи со јавноста во Сараево. Како што дознаваме , школата почнува на 16 март, во Хотел Мериот и ќе трае 5 саботи по ред.

За тоа колку долго Босна ја чекаше оваа школа, ќе речам дека пополнивме половина од местата во првиот месец од објавувањето на школата, а тоа беше во ноември. Следното нешто што ќе го сториме е Content Academy на есен во Сараево и LSPR во Скопје. Веќе ја подготвуваме агендата за 2020 година, целата програма за оваа година е спремна, а во февруари веќе стартува Web Content Creator, а на 27 март LSPR во Србија” – открива Миљановиќ.

Директорот на Represent System исто така ги коментира промените во огласувањето во целиот регион изминатиов период. Од една страна, смета дека некои луѓе потполсно се предадени на технологијата, а некои сеуште “робуваат” на стариот систем на огласување.

За целосно да ја практикувате целата контент филозофија, која првенствено се однесува на искуството, емоциите и вредносниот систем на потрошувачите, мора да имате пазар кој е подготвен за тоа. Клиентите станаа многу софистицирани, информирани, чувствителни – просечниот клиент во Македонија или во Србија не се разликува од купувачот во Западна Европа. Следната фаза е да ги отвориме нашите клиенти и пазари кон тоа. Пионерски вложувања најчесто стартуваат од најголемите компании, но има и локални компании на ки им е јасно дека три билборди повеќе не се доволни, бидејќи нивните клиенти се веќе активни на некоја дигитална платформа. Но, тоа не значи дека билбордите не се добро решение. Одговорот лежи во интеграцијата, а најуспешните комуникациски модели или маркетинг модели денес се оние кои ги бришат границите на маркетингот и ПР и ги комбинираат сите дисциплини” – вели Миљановиќ.

Добрите денови доаѓаат

Минатогодишното воведување на GDPR, односно европската регулатива за заштита на личните податоци, сериозно ја потресе комуникациската индустрија. Иако оваа регулатива не се однесува на пазарите на кои работата агенциите, меѓу кои и Represent System, Миљановиќ вели дека се свесни за важноста на GDPR како земја која сака да се интегрира во Европската унија.

“Набљудуваме, се прилагодуваме и се грижеме за тоа како собираме и управуваме со личните податоци, затоа што е вистинско време сега да се посветиме, преку сите нови услуги и алатки кои им ги нудиме на нашите корисници, бидејќи нашите домашни прописи се менуваат во согласност со регулативите за GDPR, “вели Миљановиќ.

Во периодот кога се отвараше канцеларијата во Сараево, српскиот експерт за комуникации сними филм како порака до колегите од медиумите. Како долгогодишен новинар, Миљановиќ во видеото наменето за разочараните новинари, истакнува дека доаѓаат подобри денови и дека започнува ренесансата за оние кои се префрлија од медиумите во маркетинг.

Кога им кажуваам на моите колеги новинари дека ги чека прекрасна иднина, тие не ми веруваат, но јас навистина го мислам тоа. Сите вас кои знаете како да направите добра приказна или добро видео, ќе имате можност да го направат ова, не само за медиумите, туку и за големите компании и нивните канали. Луѓето ќе трошат повеќе и повеќе време на содржината што е релевантна за нив, и ние ќе ги направиме овие содржини заедно со нашите колеги во печатот. Нема уште долго време весниците и телевизијата да бидат главни извори на информации”, вели Миљановиќ.

Кога станува збор за односот меѓу социјалните мрежи и односите со јавноста, директорот на Represent System ја нагласува важноста на менување на начинот на размислување и следење на маркетингот и комуникацијата.

“Купувачите се менуваат, мораме и ние. Ова е ерата на контентот и прилагодувањето кон оваа филозофија, но тоа нема да трае вечно. Сите ние веќе се соочуваме со нови предизвици, како вештачка интелигенција, но во центарот на сè, секогаш ќе бидеме потрошувач, купувач, клиент на кој му нудиме нешто и се додека ги следиме неговите навики, желби, потреби, предизвици и стравови, ние сме на вистинскиот пат”- вели Миљановиќ.

Покрај следењето на работата на успешните компании за односи со јавноста од развиените земји, Миљановиќ редовно ја следи и работата на ПР агенциите од Босна и Херцеговина. Тоа вели дека пазарот во нашата земја се менува многу побрзо.

Промените во Србија траат пет до десет години, во Босна, се одвиваат три пати побрзо. Имаме две канцеларии, во Сараево и Бања Лука, кои ги отворивме со идејата да се бидат ПР агенции кои нудат и дигитални услуги. Се случи тоа што во Сараево по половина година бараме специјалисти за содржина и дигитални менаџери и дека во Бања Лука ги генериравме најголемите приходи преку обезбедување дигитални комуникациски услуги” – додава Миљановиќ.

На крајот од разговорот, српскиот експерт за комуникации уште еднаш ги покани сите заинтересирани да аплицираат за Лондонската школа за односи со јавноста, која започнува во март во Сараево. Се потсетуваме дека оваа школа е основана во 1992 година и функционираше на територијата на БиХ од 2001 до 2007 година. Благодарение на Represent System, оваа квалитетна и единствена образовна програма е повторно достапна на пазарот. 

Автор

Борислав Миљановиќ

CEO (Represent System)

Живеејќи во свет на комуникации, да бидеме мајстори на комуникацијата!

Да работиме заедно!

Секогаш имаме добра приказна да раскажеме, а следната може да биде Ваша.