Блог

Викимедија ќе започне со платена услуга наменета за големите компании

Вести - May 11, 2021

Wikimedia наведува дека нема да ги присилува Big Tech компаниите да плаќаат за Википедија, туку новата услуга ќе им овозможи да прикажуваат посигурни информации. Фондацијата Викимедија создава нова платена услуга Wikimedia Enterprise за компании кои се потпираат на податоците на Википедија.

Новата услуга ќе биде лансирана подоцна оваа година, се претпоставува дека нема да го промени начинот на работа на тековните услуги на Википедија, туку ќе понуди нови можности за големите компании како што се Гугл и Фејсбук. Фондацијата сè уште го финализира овој проект, но се претпоставува дека тој е врвна верзија на системот за програмирање апликации на Википедија (API). На овој начин, корисниците на платена услуга ќе можат побрзо да ги добиваат податоците што ги сакаат и форматираат за нивните потреби, но исто така ќе имаат пристап до нови опции за нивно сортирање и објавување.

Директорот на Фондацијата Викимедија, Лејн Бекер, објасни за Wired дека компаниите вообичаено им плаќаат на вработените за да „исчистат“ податоци од Википедија, додека Викимедија Ентерпрајз ќе ги извршува ваквите задачи независно од изворот. Но, ако компаниите сакаат, тие сè уште можат да го користат постојниот API бесплатно. Викимедија во своите најчесто поставувани прашања наведува дека нема да ги принудува големи компании да плаќаат за Википедија, но ја наведува како решение за специфични и добро познати проблеми на бесплатната услуга.

Википедија делумно работи многу одлични интернет услуги. На пример. Гугл најчесто користи податоци на Википедија, но и бројни гласовни асистенти како Apple’s Siri или Amazon Alexe.

Превземено од: bug.hr

Автор

Represent System

News Editor

Да работиме заедно!

Секогаш имаме добра приказна да раскажеме, а следната може да биде Ваша.