Блог

Зошто е важна креативноста?

Блог - May 07, 2021

Креативноста, некои би рекле е помалку важна карактеристика. Сепак, тоа е грешка. Денес, сè повеќе се потпираме на роботиката и машините, како за донесување одлуки, така и за автоматизираните задачи. Патем, во наредниот период, луѓето ќе мора да најдат иновативни одговори на некои комплексни деловни проблеми и да го дадат она што машините не можат: а тоа е креативноста.

Токму оваа карактеристика е најмоќната конкурентска предност што може да ја има една организација. Од таа причина, компаниите ќе се фокусираат на вработување луѓе кои знаат да поттикнуваат нови идеи и ново размислување. Се бараат луѓе кои умеат да излезат од зоната на конфорот и да превземат ризик. Вработените кои не се плашат да експериментираат, се обидуваат, размислуваат надвор од затвореното поле. Бидејќи светот продолжува да напредува, бизнисите без креативност во основа пропаѓаат.


Зошто креативност?

Мислите дека не сте креативна личност?
Ние со почит одговараме: „Да, така е“.

Не, креативците не се само уметници или музичари, ниту пак креативноста подразбира непочитување на правилата или ограничувањата. Креативниот потенцијал може да биде охрабрен, подобрен и реализиран во животот на секое лице – секој во кој било оддел на кое било ниво на која било организација. Креативноста се практикува, а еве како:

  • Разбудете ја имагинацијата – имагинацијата е исклучително визуелна. Обидете се да ги затворите очите и да замислите дека сте на некое прекрасно место. Потоа – изберете ја вашата идеална сцена, фокусирајте се на деталите во вашата околина. Погледнете бои, текстури, допрете нешто. Како се чувствуваш? Што слушаш Колкава е температурата? Продолжете да одите таму каде што ве носи чувството.
  • Бидете присутни – Колку пати се губиме во мислите и дури не забележуваме што се случува околу нас. Секој извонреден музичар или уметник ќе ви каже дека кога создаваат одлична музика или уметност, нема размислувања, тие се целосно таму, на тоа место во тој момент. Можете да го вежбате тоа! Обрнете целосно внимание на она што го правите, без разлика дали ручате, дали го гледате зајдисонцето или трчате. Само бидете присутни.
  • Бидете инспирирани – Вежбајте да гледате убави работи што ве погодуваат емоционално. Започнете да наоѓате среќа во малите нешта. Прелистајте албум полн со фотографии кои будат убави спомени, посетете уметничка галерија, прочитајте инспиративна книга, прошетајте со некој близок.


Што ја убива креативноста?

Ако ви дадеме хартија и молив и ве замолиме да нацртате љубов, што би направиле? Дали би се збуниле?

Некои од вас веројатно ќе тврдат дека е невозможно да се нацрта љубов? Што, на некој начин, има смисла затоа што е нематеријално, па затоа не може да се види или допре. Тоа е чувство. Она што може да се доживее, а не да се нацрта. Или може?

Креативна личност би ви кажала дека постојат илјада начини да се нацрта љубов. Сè зависи од тоа што претставува љубовта за вас. На пример, за некои, љубовта е прегратка на мајката, за други, кифличките на баба. Некои ја гледаат на улица како храни осамено бездомно куче.

Само затоа што не можете да разберете како да прикажете љубов веднаш, не значи дека не сте креативни. Далеку од тоа! Тоа само значи дека нешто околу вас ја убива таа скриена креативност во вас. Па, да видиме што ве кочи:

  • Перфекционизам – Перфекционизмот е чудовиште што влегува во вашиот живот и ве спречува да ризикувате, да се охрабрувате и бодрите себеси и да доаѓате до нови идеи. Кога сте перфекционист, мислата секогаш ви поминува низ главата дека она што сте го напишале, насликале или дизајнирале не е доволно добро. Значи, не сте во можност да ги раширите крилјата. За да ја деблокирате креативноста, треба да го промените начинот на размислување за тоа што е совршено. Запомнете, ништо никогаш не е совршено.
  • Песимизам – За да бидете креативни, мора да прифатите неуспех и да имате храброст да се обидете повторно. Ризик? Знаеме, но вреди! Обидете се да не го сфаќате неуспехот толку лично. Сите паѓаат, важно е да знаете како да станете. Учете од тоа. Нека ве мотивираат неуспесите.
  • Недостаток на време – Разбираме дека сте зафатени. Денес, животот станува сè побрз, а обврски имаме сè повеќе. Деца, работа, дома. Едвај имате време да спиете, а камоли за себе.

Меѓутоа, ако сакате да бидете покреативни, престанете да брзате! Ќе ви недостасува животот и уживањето во него. Значи, подобра организација! Денот има 24 часа. Одвојте барем еден час за себе.

  • Работа што не ви се допаѓа – Дали можете да бидете креативни ако правите нешто што не ви се допаѓа цел ден? За жал, тешко. Креативноста бара инспирација, страст, посветеност. Тоа вклучува многу часови поминати на еден проект, постојано истражување и огромна доза на љубопитност. Да бидеме искрени, ако правите нешто во што не уживате, минутите се претвораат во часови и станувате сè понезадоволни и помалку креативни.
  • Индиферентност – Велат дека нема полоша работа отколку кога ви е апсолутно сеедно. Се сложуваме. Тоа чувство не води никаде. Затоа, за да бидете покреативни, треба да престанете да бидете рамнодушни и да започнете да бидете љубопитни за светот околу вас.

Постојат многу работи што можат да ја убијат вашата креативност, лесно можете да им дозволите да го контролираат вашиот живот или да ги искорените. Се зависи од вас. Но запомнете, никогаш нема да се истакнете со својата креативност ако не можете да ги раширите крилјата.

Затоа, пронајдете ја својата слобода!

Автор

Anđela Borić

Да работиме заедно!

Секогаш имаме добра приказна да раскажеме, а следната може да биде Ваша.