Блог

Концептот среќа на работа 2.0

Блог - May 28, 2021

Концептот среќа на работа: Уште еден корпоративен изум или магична состојка што ќе го направи бизнисот најубава споредна работа на светот (а да не е фудбал)

Уште од рана возраст, нè учеа дека приватниот живот е резервиран за емоции и дека работата е нешто сосема друго. На работа, треба да бидеме рационални, амбициозни, сериозни, строги и да не филозофираме премногу за смислата на животот и за тоа што нè прави среќни. Кои црни емоции!? Среќа. Не оди тоа така. И навистина, ако 99% од современите бизнисмени, работодавачи, па дури и вработени би прашале дали работното опкружување е место каде што треба да се земат предвид емоциите на поединците и да се справи со среќата како фактор што влијае на бизнисот, одговорот ќе биде : „Среќата нека ја бараат и остават за дома, а овде сме да работиме и заработиме. На крајот на краиштата, ние сме платени за тоа и имаме многу други придобивки. Уште ни треба да се грижиме за психолошката и емоционалната состојба на работниците “.

Значи, забрането е да барате среќа на работа. Не е морално. Не е етички. Така нè учеа, тоа го всадија во нашата потсвест. Добро. Но, како влијае тоа на нас како човечки суштества. Ако поминеме околу 40% од нашето време на работа, од просечно околу 80 години, излегува дека поминуваме триесетина години во средина каде нема место за среќа. Ако на тоа додадеме околу 25 години сон во кои спие нашата свест, останува само 25 години период да бидеме среќни. Тоа е оној дел од приватниот живот во кој треба да работиме на нашата среќа, без разлика дали ја имаме или не. Сосема разочарувачки, верувам ќе се согласите. Математички гледано, во најдобар случај, коефициентот на среќа на кој можеме да се надеваме е 1. Од друга страна, за да се води целосен живот, да бидеме подобри, покреативни, поефикасни, потребно е тој фактор на среќа да се зголеми над 1, а тоа е можно само ако ја бараме и ја најдеме на работа. Дури и ако нашите рози цветаат во приватниот живот, ако сме несреќни на работа и во врска со работата, нема да се чувствуваме добро.

За среќа, нашиот свет е полн со креативни и паметни луѓе, оние кои преку сопственото искуство, но и слушајќи ги приказните и искуствата од други, со слични проблеми, дојдоа до заклучок што драстично ќе го промени нашето разбирање за деловниот свет во блиска иднина. Претпоставувам дека повеќето наидоа на изјавата дека „ако го работиш она што го сакаш, никогаш повеќе нема да мораш да работиш“. Секако, нереално е да очекуваме од животот дека сите ќе го направиме токму она што го сакаме, но ако факторот на среќа е „прикраден“ на работното место, тогаш не сме далеку од исполнување на вториот дел од горенаведената изјава.

За каков заклучок станува збор навистина? За фактот дека современите работни средини и организации ги насочуваат сите напори кон задоволство на вработените. Од добри плати, до градење тимови, списокот на разни придобивки насочени пред сè кон зголемување на задоволството од МАТЕРИЈАЛНО станува сè поширок и подолг. Некој ќе рече: нели е тоа најважно? Од рационална гледна точка, така е, но луѓето се сепак посложени суштества отколку што би сакале да признаеме. Мислиме дека сме рационални, а всушност емоциите доминираат во нашето битие. Како поинаку да го објасниме тој парадокс на животот, во кој сите понекогаш се наоѓавме или се најдовме, дека навидум имаме сè, а сепак чувството на исполнетост ни избега? Она што се случува на индивидуално ниво, се случува и во организациите. Џабе плати, приватно здравствено осигурување, градење тим, бесплатни спортски сали и храна, службени возила и патувања.

И покрај сето тоа, луѓето не се задоволни на работа и со нетрпение го очекуваат петок / одмор како топло лепче. TGIF/V (Thanks God its Friday/Vacation) Зошто е тоа така? Затоа што задоволството не е исто што и среќата. Може да бидете задоволни со одредени аспекти на работа, можеби дури и со 99% од нив, но тоа не значи дека ќе бидете среќни. Како се чувствувате на работа, е многу поважно и посуштинско за вашата исполнетост од работата, отколку сите поединечни елементи заедно. А, за добро чувство, потребно е многу повеќе од празна материја. Позитивни емоции, емпатија, атмосфера, енергија – тоа се елементите што ја прават околината исполнета со среќа. Веднаш да се разбереме. Среќата ја сочинуваат и материјалните работи, да не се лажеме. Крајната духовност нема место на работа. Она што е потребно е рамнотежа на обете.

Можете да чуете многу повеќе за концептот на среќа на работа од еден од пионерите на оваа иницијатива, Alexander Kjerulf. Одвојте малку време и видете што има да каже овој паметен човек конкретно на оваа тема. Ние во Репресент бевме инспирирани од неговата приказна да иницираме примена на овој концепт, бидејќи веруваме дека среќата на работа е можна и дека опкружувањето како нашето, е плодна почва за такво нешто.

Heartcount платформата што започнавме да ја користиме за оваа пригода е софтверско решение кое, како што сугерира неговото име, не се смета што зборува главата, туку срцето. Нашата искрена желба е да се справиме со луѓето и нивните чувства, нешто што, како што сте имале можност да го слушнете во претходниот дел од овој напис, е исклучително важно. Ретки се компаниите кои имаат храброст да се впуштат во ваква авантура. Ова бара визија, но најмногу емпатија и верување дека среќата, а не задоволството, може да нè направи најдобрата верзија од нас. Да се биде различен, а сепак подобар. Дека сме водени од позитивна енергија. Наместо заклучок, на крајот се поставува прашањето: „Зарем среќата не е највозвишената форма на енергија?“

Автор

Дражен Петровиќ

Стратешки планер

Да работиме заедно!

Секогаш имаме добра приказна да раскажеме, а следната може да биде Ваша.