Блог

Дневникот на една учесничка на Content Academy no.2

Блог - Oct 09, 2019

Колешката од Сараево продолжува да ги споделува своите впечатоци со нас од Content академијата, која исто така започна и во Белград на 5ти октомври. Бидејќи очигледно ви се допадна првиот дел, нејзината приказна ја раскажуваме од Сараево, по второто предавање, во оригинал и во целост:

Кога ќе помислите дека не може да биде подобро, следува уште една сабота, друго предавање на Академијата за содржини и се среќавате со Дамир Шагол. Читам…. Човекот го доби Пулицер, двапати. И знам дека е најголемото признание, но досега немав можност, освен интервју, да слушам приказна од другата страна на објективот, без да кажам дека учам од тој човек. „Секое злато вреди“ – и фотографијата и зборот. На почеток мислев дека е до мене, но кога погледнав околу себе, ми беше јасно дека и другите студенти се хипнотизирани.

Приказната никогаш не треба да биде перформанс, доволна е самата – рече, и така беше за ова предавање. Не беа потребни дополнителни перформанси, бидејќи неговите дела и знаење беа доволни сами по себе.

Кога некој со ова искуство ќе ви ја раскаже приказната за своите грешки, го губите чувството да бидете над-врвните за да знаете сè или да се срамите што не знаете нешто. Почнувате да апсорбирате како сунѓер.

Изложени сме на околу 1200 фотографии или пораки кои ни ги сервираат на дневно ниво. Како „да избегате“ од таа маса на информации? Како да ја издвоите вашата содржина од над 1000 други?

Имаме само 20 секунди внимание од нашите читатели и самата фотографија игра голема улога. Можеби таа е првиот „catch“ за читателите да се задржат натаму. Но, фотографијата мора да биде релевантна за содржината и целта.

Ех, тука доаѓаме до вистинскиот тест. Како да бидеме објективни? Како да го најдеме балансот помеѓу привлечното и прецизното. Не ретко, во желбата да бидеме различни и да привлечеме внимание, паѓаме на тој тест. Посегнуваме по атрактивното и одиме во крајности. Дамир даде одличен пример преку фотографија за тоа како ние несвесно ја „искривуваме реалноста“. Кога читаме напис за предизборен митинг од страна на екстремна политичка партија, обично гледаме фотографии од оние во првиот ред кои се најекстремни, најагресивни, оние што завиваат. А во истата просторија може да има уште 1000 луѓе кои седат и слушаат. И обратно. За некои општествено одговорни настани ќе видиме фотографии од насмеани, средени луѓе. Сепак, дали е тоа вистинската реалност и на двата настани или само на сегментот што нè поврзува најблизу со еден ваков настан.

Живееме во во многу динамично време, така и безбројните кликања и лажните вести помогнаа да се демонстрира апсурдноста на овој пристап и дека луѓето сè повеќе бараат веродостојна содржина, а ние сме веродостојни само ако сме објективни.

Хммм … секоја чест на секој кој успеал бар еднаш да не падне на овој тест при креирање содржина.
Досега не сум размислувала многу за тоа дека фотографијата може да ја пренесе самата порака. За да покажам што сакам, јас и самата одев во крајности прикажував само делови од реалноста.

На еден необичен начин, Дамир  објасни, како кога раскажуваме приказна или создаваме содржина на начин да ја размножиме со естетика и визуелно квалитетна содржина, што би ја направило содржината значајна.

Точно, заостануваме зад развиените земји, некои примери се тешки да ги примениме кај нас. Понекогаш, сјајните идеи тешко се влеваат на нашиот пазар.

– „Тешко е и можеби дури и невозможно да се ставиме во прва, потоа во втора, се додека не стигнеме до петицата, но треба да кажеме дека нема назад и да паркираме затоа што тогаш машината сигурно нема никогаш да проработи“, рече тој. Не би додала ништо друго тука, само би се запрашала.

Stay tuned….

Автор

Нина Зубович

Да работиме заедно!

Секогаш имаме добра приказна да раскажеме, а следната може да биде Ваша.