Блог

Инстаграм подготвува верзија на апликацијата наменета за помлади од 13 години

Вести - Apr 08, 2021

Инстаграм во моментов е наменет за корисници постари од 13 години, но јасно е дека помладите деца лесно можат да најдат начини да ги избегнат овие забрани, да отворат профили и да објавуваат фотографии, видеа и приказни на таа мрежа.

Од Инстаграм велат дека се повеќе деца бараат од своите родители да им овозможат пристап до мрежата бидејќи голем број нивни пријатели веќе имаат пристап до Инстаграм, па затоа се чувствуваат изолирано.
Засега немаме премногу опции за родители, затоа работиме на дополнителни производи како „Месинџер“ кои ќе бидат погодни за деца, а со кои родителите ќе можат да управуваат, одговорија од Инстаграм на прашањето за развој на верзија за деца под 13 години. Нивниот портпарол рече дека во моментов се истражуваат начините да им се помогне на децата да останат поврзани со пријателите и да откријат нови хобија и интереси, со тоа што родителите имаат целосна контрола врз целото искуство и содржината што им е достапна и ја објавуваат децата.

Иако тие официјално не го потврдија тоа, јасно е какви се нивните планови. Ова е поддржано од информациите пренесени од технолошките медиуми, кои ги сподели вработениот од компанијата потпретседателот за производи на Инстаграм, Вишал Шах. Тој го нарече развојот на ваков производ за деца под 13 години приоритет на компанијата, со посебен акцент на приватноста и безбедноста на младите корисници. Најважниот проект за Инстаграм е фактот дека тој ќе биде под надзор на првиот човек на компанијата Адам Мосери, но и на потпретседателот на Фејсбук Павни Диванџи, кој претходно работеше во Гугл и го надгледуваше развојот на производите наменети пред се за деца, како на пр. YouTube Kids.

Извор: zimo.hr

Автор

Represent System

News Editor

Да работиме заедно!

Секогаш имаме добра приказна да раскажеме, а следната може да биде Ваша.